Hjälpen till Zambia

Mellan 2013 och 2022 har vi hjälpt i Zambia. Alla projekt som påbörjats är avslutade och sedan kriget i Ukraina startade har inga nya projekt i Zambia påbörjats.

Zambia ses som ett av de mer stabila länderna i Afrika, men är samtidigt ett av de mer ojämlika. Över 40 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom och mer än hälften av barnen under fem år är undernärda. Situationen är också oerhört svår med stor brist på sjukhus, läkare och sjukvårdspersonal.

Zambia har under flera år haft en stark ekonomisk utveckling, bland annat på grund av tillgången till koppar. Men majoriteten av invånarna som lever i fattigdom har ändå inte fått det bättre. Situationen blir svårare när återkommande torka påverkar skördarna. Dessutom har många barn förlorat sina föräldrar till följd av hiv och aids – drygt en halv miljon barn beräknas ha blivit föräldralösa.

Då några av världens mest fattiga människor bor här så har vi jobbat
för att hjälpa barn gå i skolan, hjälp till självhjälp och även med säker vård.


FÄRDIGSTÄLLDA PROJEKT

Bindor 
(2021)
Flickor som är drabbade av extrem fattigdom har inte råd att köpa bindor och detta gör att de stannar hemma från skolan när de har mens. Vi hjälper dessa flickor så att de kan gå i skolan oavsett vilken vecka det är i månaden.
Läs mer om bindor till flickor i extrem fattigdom.


Skolgång
(
2021)
Vi gör det möjligt för barn att gå i skolan. Vi hjälper både pojkar och flickor, flickorna är ofta extra utsatta och utbildning minimera risken för ett framtida ekonomiskt gap mellan kvinnor och män och även risken för att flickor ska bli bortgifta. 
Läs mer om skolgång för föräldralösa barn och fattiga barn.Borrad brunn
(2020)
Under våren fick vi möjlighet att förse en by med en nyborrad brunn. 
Läs mer om borrad brunn.


Soppkök och mat
(2020) 
Torkan drabbade Zambia och i den byn där vi hjälper med skolgång fick många som bäst fått ett mål mat var tredje dag. Vi har därför haft soppkök på skolan och vi har också hjälpt de mest utsatta familjerna så att de inte ska svälta. 
Läs mer om soppkök och mat.


Patientboende
(2020)
Vi har rustat upp ett patientboende i anslutning till barnsjukhuset Beit CURE Hospital i Lusaka i Zambia. 
Läs mer om patientboendet.


Myggnät och handsprit 
(2018-2020)
Vi har köpt in myggnät till barnsjukhuset Beit Cure Hospital och sjukhuset har fått handsprit och behållare.
Läs mer om myggnät och handsprit.


Sjukhusresor för barn 
(2017-2020)
Många har inte råd med resan till barnsjukhuset Beit CURE Hospital, som är ett sjukhus som erbjuder gratis vård till sjuka barn som är fattiga. Vi har genom ett samarbete med sjukhuset kunnat bekosta barns sjukhusresor. 
Läs mer om sjukhusresor för barn.Klädsömnad
(2017-2020)
Vi har genom ett samarbete med Beit CURE Hospital gett ekonomiskt bidrag för inköp av stickmaskiner och symaskiner till mammor som följt med sina barn till sjukhuset: Väl hemma igen har de kunnat starta sin egen verksamhet.
Läs mer om klädsömnad.


Kycklingprojektet
(2017-2020)
Att skänka kycklingar är ett bra sätt att hjälpa fattiga familjer till ökad självförsörjning. Det innebär en nystart för många där uppfödningen snart ger vuxna hönor som värper ägg att äta. Överskottet av äggen kan säljas på marknader och till grannar. För inkomsten kan familjen köpa mat och mediciner samt bekosta utbildning.
Läs mer om kycklingprojektet.


Bibelutdelning
(2017-2020)
I Zambia kostar en bibel cirka 100 kr och när vi ser att det finns önskemål att få en bibel så delar vi ut det. Förutom engelska finns det sju officiella språk och både föräldrar till barnen på sjukhuset och personalen som jobbar där har fått en bibel på sitt eget språk. 


Utbildningscentrum
(2017-2018)
Det råder stor brist på utbildad hälso- och sjukvårdspersonal i Zambia. Därför har HOPE587 tillsammans med CURE International US och Beit Trust UK byggt ett utbildningscenter på sjukhusområdet i Lusaka.
Läs mer om utbildningscentret.


VILANDE PROJEKT
Röka kött

Genom att lära sig rökprocessen blir kvinnan hjälpt till självförsörjning. Hon kan göra jobbet hemifrån, vilket är en förutsättning för många mammor då de inte har någonstans att lämna sina barn. Läs mer om att röka kött.Punktinsatser
(2017-2018)
När vi rest till Zambia så har vi gjort olika punktinsatser. Sandaler, barnkläder och provtagning är några av de saker vi fått hjälpa till med.
Läs mer om punktinsatser.


Många tack alla som varit med och gjort projekten möjliga genom åren. Ett stort tack till Harold, vår kontakt i Zambia och även Beit CURE Hospital för fint samarbete.

KONTAKT

E-post
info[a]hope587.se

Telefon
+46 (0) 70 - 54 12 107

STÖD VÅRT ARBETE

Bankgiro
145 - 4479

Swish 
123 551 20 66

Autogiro

OM HOPE587

HOPE587 är en hjälporganisation som etablerades 1999. Vi kämpar för människor - de fattiga, de sjuka & socialt utsatta.

SÖK PÅ HEMSIDAN

Hittar du inte det du söker på hemsidan?
Skriv in vad du söker efter istället.
.

Copyright © 2023 · HOPE587 - Today for Tomorrow
Org. nr: 802472-4935

Besök oss i social medier!