Hjälpen till Ukraina

Ukraina är ett land med utbredd fattigdom och social otrygghet. Barn och ungdomar med funktionsvariationer är extra utsatta. Deras förutsättningar är väldigt begränsade inom alla område i livet och de tvingas ofta leva mycket isolerade liv. Här hjälper HOPE587. Innan kriget försåg vi runt 500 familjer med mat och, vid behov medicin i Kiev-området. I dagsläget kan vi genom de lokala kontakter vi har förmedla mat och medicin.

Pågående hjälpinsatser i Ukraina

Det är till stor hjälp att våra kontaktpersoner Ludmila och Anton ifrån Ukraina har lyckats fly och är på plats i Sverige. De hjälper oss lokalisera, tolka och nå fram med hjälpen mycket snabbt då de har många kontakter i Kiev. Ludmila och Anton sammanställer vilka som är i behov av pengar till mat och medicin och vi skickar kontinuerligt.

Nyhetsreportage


Hur vi jobbade innan kriget

HOPE587 samarbetar sedan 1999 med Luda som driver organisationen Cerebral Parales. Tillsammans hjälper vi barn och unga med funktionsvariationer i Kyiv då det inte finns något socialt skyddsnät i Ukraina. HOPE587 bekostar de flesta av de utgifter som Cerebral Parales har då de själva inte har några ekonomiska förutsättningar, utan bara sin goda vilja att hjälpa sin nästa.

Luda gör hembesök där ett eller flera barn har någon funktionsvariation

. Varje år träffar hon runt 500 familjer. Hon delar främst ut matkassar då många inte har råd med mat.

Runt sig har Luda ett team som består av vuxna med funktionsvariationer. De hjälper henne då hon handlar och delar ut matpaket, men också när hon anordnar träffar i organisationens möteslokal. Träffarna är en möjlighet till gemenskap och ett gratis mål mat.

När Luda gör hembesök ser hon ofta många akuta behov. Det kan vara allt från att familjer inte har råd med välling och blöjor, till att deras boende blivit nästintill obeboeligt och behöver saneras.

Ukraina är långt ifrån handikappanpassat och därför behövs i stort sett också alltid bärhjälp för att någon som till exempel tar sig fram i rullstol ska kunna förflytta sig. För att inte bli helt isolerade är många beroende av den bärhjälp som Ludas team också innebär. 

Många får bo i en lägenhet även om de inte alltid kan betalar hyra, detta beror på att myndigheterna inte vill ha fler hemlösa. Vad det gäller el så måsten den alltid betalas, annars stängs den av och därför har många det stundvis mycket kallt i sina lägenheter. 


Så här når hjälpen fram

• De som är sjuka får mat och mediciner.

• Vid jul och påsk görs flertalet hembesök till de som aldrig har varit utanför sin lägenhet.

• Högtider firas med en sammankomst och ett mål gratis mat.

• Vuxna med funktionsvariationer får hjälp till självhjälp genom att jobba som medarbetare i Cerebral Parales.

• Varje vecka samlas barn, ungdomar och föräldrar för bibelstudier och en måltid och en gång i månad erbjuds möjligheten att åka buss till New Life Church inne i Kiev.

• Genom den ukrainska hjälporganisationen Leauge kan HOPE587 förse Cerebral Parales med hjälpmedel, kläder och andra förnödenheter.

Utöver detta görs många punktinsatser för familjer som är extra hårt drabbade av fattigdom.


Exempel på hur din gåva används

För 30 kr bjuder du någon på mat vid en av träffarna i möteslokalen.

För 50 kr bekostar du ett läkarbesök av ett mobilt läkarteam med specialistläkare.

För 50 kr bekostar du ett tandläkarbesök av ett mobilt tandläkarteam.

För 200 kr bekostar du en matkasse.

För 300 kr ger du sysselsättning till en vuxen med funktionsvariation under en månads tid.

*Beroende på valutaförändringar är detta en ungefärlig uträkning.


Lägerverksamhet

Det har under åren som gått varit ett flertal läger för barn och ungdomar i från Ukraina i Sverige i Hallaryd. Hallaryd är en naturskön by som ligger i södra Småland, cirka två mil från Älmhult. Här kan du ta del av ett lägerprogram från några år tillbaka 

______________

Jag vill stödja arbetet för Ukraina.


KONTAKT

E-post
info[a]hope587.se

Telefon
+46 (0) 70 - 54 12 107

STÖD VÅRT ARBETE

Bankgiro
145 - 4479

Swish 
123 551 20 66

Autogiro

OM HOPE587

HOPE587 är en hjälporganisation som etablerades 1999. Vi kämpar för människor - de fattiga, de sjuka & socialt utsatta.

SÖK PÅ HEMSIDAN

Hittar du inte det du söker på hemsidan?
Skriv in vad du söker efter istället.
.

Copyright © 2023 · HOPE587 - Today for Tomorrow
Org. nr: 802472-4935

Besök oss i social medier!