Hur det hela började

Hur grundades HOPE587?

Anneli är ordförande för HOPE587 och det var också hon som grundade organisationen. Här kan du läsa hennes berättelse om varför hon valde att starta HOPE587:

Jag brukar säga att jag föddes med silversked i munnen, jag hade allt ett barn kunde behöva för att få en god uppväxt. Mina vänner var toppen och jag längtade ofta till skolan för jag älskade att lyssna på undervisningen. När jag blev lite äldre blev det så småningom dags att byta från den mindre byskolan på landet till den större skolan inne i samhället.

Den nya skolan blev en tuff omställning för mig. Jag minns särskilt en dag då jag kände mej bortgjord inför klassen och i det ögonblick blev jag en otrygg och rädd liten flicka, fångad i en situation som jag inte kunde hantera. Därför lovade jag mig själv att jag aldrig mer skulle gå tillbaka till skolan, för jag ville aldrig känna mig så dum igen. Jag började att skolka och gjorde så genom hela åttonde klass.

När jag var 16 år träffade jag min stora kärlek och två år senare kom vårt första barn till världen. Dagen då hon föddes var det den lyckligaste i mitt liv! Året efter fick vi ytterligare en liten flicka och jag älskade att vara hemma med mina barn, det var en fantastiskt fin tid. Men efter en tid började en stor tomhet smyga sig in i vardagen, min självkänsla och mitt självförtroende var en katastrof och jag gick ständigt runt med känslan av att inte vara tillräckligt bra.

Härefter följer en resa som var kantad av både glädje och sorg, men så kom den 6 september 1988. Dagen som för alltid skulle komma att förändra mitt liv. Det var denna dag jag bad till en Gud jag kanske trodde fanns. Jag bad om hjälp och det stora svarta tomrummet inom mig fylldes med trygghet och kärlek.

Tio år senare, en kall januaridag satt jag på min kökssoffa och tankarna snurrade. Mina nu tre barn började bli stora och jag var på gång att ge mig ut på arbetsmarknaden igen. Inom mig fanns det en mycket stark känsla av att Gud sökte min uppmärksamhet inför mitt beslut att börja jobba. Sedan jag var liten har jag känt stor empati med de som är fattiga och sjuka men aldrig gjort något direkt konkret för att vara till hjälp. Nu gnagde frågan i mig: Vilka är de andra? Och vad har det med mig att göra?

Klockan var nio på morgonen när jag bad till Gud om hjälp. Jag sa att om det verkligen är du som kallar på min uppmärksamhet så måste du övertyga mig till 100 %.  Då plötsligt ringde telefonen och när jag svarade möttes jag av rösten till en okänd man. Han presenterade sig som Stig och sa att vi hade varit på samma församlingsmöte i höstas. Jag visste inte vem han var och självklart undrade jag vad han ville mig! Mannen tystnade en kort stund, sen sa han följande: ”Jag har en hälsning till dig. Kan du hämta din bibel? Slå upp Jesajas bok, kapitel 58 och vers 7. Jag hämtade min bibel och Stig börjande läsa:

”Jag vill att ni ska dela er mat med de hungriga och släppa in hjälplösa, utslagna och fattiga i era hem. Ge kläder till dem som fryser och håll er inte undan för släktingar som behöver er hjälp.”

Efter att han läst bibelversen för mig, tackade mannen för sig, sa hejdå och la på luren. Jag satt helt tyst och tårarna rann sakta ner för mina kinder. Jag vet än idag inte vem Stig är, men jag vet att han vågade ringa mig och ge en hälsning från Gud. Efter det samtalet startade jag Ukrainahjälpen och genom åren har många fattiga barn fått hjälp i just Ukraina. Under 14 år arbetade jag ideellt genom en liten församling med att bygga upp Ukrainahjälpen. Arbetet växte och min bön till Gud blev att snälla skicka fler medarbetare som brinner för samma vision. Resultatet blev en fristående organisation med egen styrelse och ett namnbyte till HOPE587.

Den kraft som finns i Guds frälsning är fantastisk och med min tro på Jesus har jag fått tillbaka både min självkänsla och mitt självförtroende. Jesus säger själv att Han är vägen, sanningen och livet.

Nu arbetar jag tre dagar i veckan som vårdlärare på ett gymnasium där jag utbildar undersköterskor och en dag i veckan på vårdcentral som diabetessjuksköterska. Resterande tid jobbar jag fortfarande ideellt med HOPE587. Det är min vision och passion att fortsätta leva ut Jesaja 58:7, en uppmaning till oss alla - att dela med oss till de som är hungriga och släppa in hjälplösa, utslagna och fattiga i våra hem.

HOPE587 vill förmedla hopp till vår värld genom medmänsklighet och tro på Jesus och 587 står för bibelversen från Jesaja 58:7

/ Anneli Johnsson

Anneli, grundare och ordförande.

Anneli tillsammans med en liten flicka i Zambia.

Anneli på plats i Zambia.

KONTAKT

E-post
info[a]hope587.se

Telefon
+46 (0) 70 - 54 12 107

STÖD VÅRT ARBETE

Bankgiro
145 - 4479

Swish 
123 551 20 66

Autogiro

OM HOPE587

HOPE587 är en hjälporganisation som etablerades 1999. Vi kämpar för människor - de fattiga, de sjuka & socialt utsatta.

SÖK PÅ HEMSIDAN

Hittar du inte det du söker på hemsidan?
Skriv in vad du söker efter istället.
.

Copyright © 2023 · HOPE587 - Today for Tomorrow
Org. nr: 802472-4935

Besök oss i social medier!