Hjälpen till Ukraina

Ukraina är ett land med utbredd fattigdom och social otrygghet. Barn och ungdomar med funktionsnedsättning är extra utsatta. Deras förutsättningar är väldigt begränsade inom alla område i livet och de tvingas ofta leva mycket isolerade liv. Här hjälper HOPE587.

HOPE587 sammarbetar sedan 1999 med Luda som driver orgainsationen Cerebral Parales. Tillsammans hjälper vi barn och unga med funktionsnedsättning i Kiev då det inte finns något socialt skyddsnät i Ukraina. HOPE587 bekostar alla utgifter som Cerebral Parales har då de själva inte har några ekonomiska förutsättningar, utan bara sin goda vilja att hjälpa sin nästa.

Luda gör hembesök där ett eller flera barn har någon funktionsnedsättning. Varje år träffar hon runt 500 familjer. Hon delar främst ut matkassar då många inte har råd med mat.

Runt sig har Luda ett team som består av vuxna med funktionsnedsättning. De hjälper henne då hon handlar och delar ut matpaket, men också när hon anordnar träffar i organisationens möteslokal. Träffarna är en möjlighet till gemenskap och ett gratis mål mat.

När Luda gör hembesök ser hon ofta många akuta behov. Det kan vara allt från att familjer inte har råd med välling och blöjor, till att deras boende blivit nästintill obeboeligt och behöver saneras.

Ukraina är långt ifrån handikappsanpassat och därför behövs i stort sett också alltid bärhjälp för att någon med ett handikapp ska kunna förflytta sig. För att inte bli helt isolerade är många beroende av den bärhjälp som Ludas team också innebär. 

Många får bo i sina lägenheter även om de inte alltid kan betalar hyra, detta beror på att myndigheterna inte vill ha fler hemlösa. Vad det gäller el så måsten den alltid betalas, annars stängs den av och därför har många det stundvis mycket kallt i sina lägenheter. 


Så här når hjälpen fram

• De som är sjuka får mat och mediciner.

• Vid jul och påsk görs flertalet hembesök till de som aldrig har varit utanför sin lägenhet.

• Högtider firas med en sammankomst och ett mål gratis mat.

• Vuxna med funktionsnedsättning får hjälp till självhjälp genom att jobba som medarbetare i Cerebral Parales.

• Varje vecka samlas barn, ungdomar och föräldrar för bibelstudier och en måltid och en gång i månad erbjuds möjligheten att åka buss till New Life Church inne i Kiev.

• Genom den ukrainska hjälporganisationen Leauge kan HOPE587 förse Cerebral Parales med hjälpmedel, kläder och andra förnödenheter.

Utöver detta görs många punktinsatser för familjer som är extra hårt drabbade av fattigdom.


Exempel på hur din gåva används

För 30 kr bjuder du någon på mat vid en av träffarna i möteslokalen.

För 50 kr bekostar du ett läkarbesök av ett mobilt läkarteam med specialistläkare.

För 50 kr bekostar du ett tandläkarbesök av ett mobilt tandläkarteam.

För 150 kr bekostar du en matkasse.

För 300 kr ger du sysselsättning till en vuxen med funktionsnedsättning under en månads tid.

*Beroende på valutaförändringar är detta en ungefärlig uträkning.


Lägerverksamhet

Sommaren 2017 hade vi ett läger i Hallaryd. Hallaryd är en naturskön by som ligger i södra Småland, cirka två mil från Älmhult. Lägerdeltagarna var från organisationen Cerebral Pares i Kiev, Ukraina. Här kan du kika på lägerprogrammet.

__________________________________________________


Jag vill ge en gåva till arbetet i Ukraina.

Är du intresserad av att följa med? Tveka inte då att kontakta oss.


KONTAKT

E-post
info@hope587.se

Telefon
+46 (0) 70 - 54 12 107

STÖD VÅRT ARBETE

Bankgiro
145 - 4479

Swish 
123 551 20 66

Autogiro

OM HOPE587

HOPE587 är en hjälporganisation som etablerades 1999. Vi kämpar för människor - de fattiga, de sjuka & socialt utsatta.

NYHETSBREV

Skriv i din e-postadress här så får ett mejl med våra senaste insatser och projekt, berättelser samt tips på hur du kan bidra på ett sätt som passar dig.

SÖK PÅ HEMSIDAN

Hittar du inte det du söker på hemsidan?
Skriv in vad du söker efter istället.
.

Copyright © 2019 · HOPE587 - Today for Tomorrow
Org. nr: 802472-4935